espa logo

Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου. Πρέπει να χειρουργηθώ ή όχι;

Τι είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας εκ των τεσσάρων βασικών συνδέσμων του γόνατος. Είναι ένας ενδαρθρικός σύνδεσμος και συνδέει το κάτω άκρου του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμποδίζει την πρόσθια ολίθηση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Παρά την υψηλή αντοχή και ακαμψία του, η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι η συχνότερη συνδεσμική κάκωση του γόνατος (40-50% των συνδεσμικών κάκώσεων του γόνατος). Συμβαίνει συχνά σε αθλητές υψηλών απαιτήσεων (ποδόσφαιρο, σκι, μπάσκετ) συνέπεια πτώσεως από ύψος (άλμα), απότομης αλλαγής κατεύθυνσης ή άμεσης πλήξης του γόνατος.

Ποια τα συμπτώματα της πάθησης αυτής;

Η ρήξη του προσθίου χιαστού εκδηλώνεται με έντονο πόνο. Το πρήξιμο που ακολουθεί, έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του εύρους κίνησης του γόνατος και χωλότητα. Ο πάσχων περιγράφει συνήθως χαρακτηριστικό ήχο «κρακ» κατά τον τραυματισμό και το αίσθημα ότι “έφυγε το πόδι του”.

 Πως γίνεται η διάγνωση της;

Η διάγνωση της ρήξεως του προσθίου χιαστού συνδέσμου τίθεται με την ορθή λήψη του ιστορικού, με τη σωστή και λεπτομερή κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται και πότε επιλέγουμε τη χειρουργική επέμβαση;

Δεδομένου ότι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος δεν επουλώνεται και δεν αποκαθίσταται η λειτουργία του, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι χειρουργική. Μόνο σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν το αίσθημα της αστάθειας, δεν έχουν συνοδές βλάβες ή θα διακόψουν έντονες δραστηριότητες συνιστάται συντηρητική θεραπεία με μυική ενδυνάμωση της περιοχής.

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι να ανακατασκευασθεί ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, να ανακτηθεί η σταθερότητα και η λειτουργικότητα του γόνατος και τελικά να μπορεί ο ασθενής να ανακτήσει πλήρη δραστηριότητα στο επιθυμητό επίπεδο. Επιπλέον η πλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου προστατεύει το γόνατο και περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο κάκωσης των μηνίσκων, των αρθρικών επιφανειών και την εξέλιξη προς την οστεοαρθρίτιδα. Η πλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρθροσκοπικά.

Υποκαθιστούμε δηλαδή τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο με μόσχευμα τενόντιο από τον ίδιο τον ασθενή. Συνήθεις επιλογές μοσχεύματος είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο επιγονατιδικός τένοντας και ο τετρακέφαλος. Η επιλογή του μοσχεύματος γίνεται συνεκτιμώντας διάφορους παράγοντες (ηλικία, άθλημα, φύλο, επάγγελμα) ενώ το συνηθέστερο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι το μόσχευμα των οπίσθιων μηριαίων. Με τη χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού και ειδικών χειρουργικών εργαλείων η πλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου γίνεται μέσα από δύο τομές 5 mm και μια τομή 1,5 cm περιφερικότερα για την λήψη του μοσχεύματος. Στην περίπτωση της μερικής ρήξεως του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ρήξη μιας εκ των δύο δεσμών) προτείνεται η διατήρηση της μιας δέσμης και η ανακατασκευή της άλλης.

Χρειάζεται νοσηλεία για την επέμβαση αυτή;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο, την ίδια ημέρα και δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Το ποσοστό επιπλοκών της επέμβασης αυτής είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.